Składniki:
150 g chudego naturalnego jogurtu
2 łyżki pasty chili lub salsy 700 g piersi kurczaka pokrojonych na kawalki
1/2 ogórka
posiekanego na kawalki
2 duże posiekane pomidory
drobno posiekane 1 zielone chili bez pestek
1 mała cebula w cienkich plasterkach
4 łyżki świeżej kolendry
8 miękkich tortilli z mąki albo chapatis
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Zmieszać jogurt z pastą chili lub salsą w dużej misce. Dodać kurczaka, przyprawić i dokładnie zamieszać. Przykryć i zostawić na 30 min w pokojowej temperaturze, aby mięso przesiąkło przyprawami. 2. Zrobić sałatkę, mieszając ogórek, pomidory, chili, cebulę i kolendrę. Przyprawić delikatnie i trzymać pod przykryciem do czasu podania. 3. Rozgrzać wcześniej grill. Wbić kawałki kurczaka na 8 metalowych albo drewnianych szpikulców. Piec kebaby na grillu 8-10 min, często obracając. W tym czasie położyć na grillu owinięte w folię tortille albo chapatis i podgrzać.
Wszystkie przepisy