Składniki:
duże filety mrożonej ryby o białym mięsie np: pangi: 4
cukinia żółta i zielona: po pół,czosnek: ząbek
sól
pieprz
cebula: 1
żółta i czerwona papryka: po strąku
cytryna: 1
masło: łyżka
bazylia: kilka gałązek
rozmaryn:kilka gałązek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

1.Zamrożone filety wkładamy do miski.Zalewamy mocno ciepłą wodą ale nie wrzątkiem.Gdy tylko rozmarzną wyjmujemy je i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety skropić obficie sokiem cytrynowym,oprószyć pieprzem i solą,odstawić na kwadrans. 2.Oba rodzaje cukinii, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw(z dużymi otworami). Cały czas mieszając poddusić na rozgrzanym maśle, aż sok zupełnie odparuje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić by przestygły. Zioła umyć i osuszyć. Posiekać razem rozmaryn i bazylię i dodać do cukinii,wymieszać. 3. Obrać czosnek i cebulę i grubo posiekać.Oba rodzaje papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość grube paski. Na szerokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju. Podsmażyć warzywa,cały czas mieszając,aż papryka zrobi się miękka i lekko szklista. Ewentualnie doprawić do smaku. 4. Na każdym filecie rozłożyć po porcji cukinii,ciasno zwinąć roladki i zapiąć metalowymi szpilkami. Przygotować 4 małe żaroodporne foremki(po jednej na porcję). Na dnie każdej rozłożyć paprykę z cebulą,a na nich roladki. Zapiekać przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni > podawać w naczyniach, w których się zapiekały
Wszystkie przepisy