Składniki:
60 dkg łopatki bez kości
1 bułka pszenna
1 jajko
1 cebula
przyprawy
5 szt. ziemniaków
1 opak. marchewki z groszkiem
20 dkg masła
1 łyżka mąki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje:
Czas:
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mięso umyć i zmielić wraz z cebulą oraz wcześniej namoczoną bułką. Dodać jajko, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Następnie formować kotlety grubości ok. 3 cm i smażyć na patelni. Ziemniaki ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki i opiec na maśle. Marchewkę z groszkiem gotować w małej ilości wody, dodać 8 dkg masła, oprószyć łyżką mąki i dusić kilka minut na małym ogniu. Podawać kotlety z marchewką, groszkiem oraz pieczonymi ziemniakami.
Wszystkie przepisy