Składniki:
ciasto: 2 szklanki maki
1 kg śliwek węgierek
2 jajka
sól
nadzienie: 1 kg śliwek
2 łyzki masła do polania
2 łyżki tartej bułki
4 łyzki cukru pudru do posypania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Obrane ziemniaki ugotowac, zemlec.ostudzic. śliwki umyc , usunac pestki Nastawic wodę w rondlu do ugotowania knedli. Do przestudzonych ziemniaków dodac przesiana mąkę, jajka,sól i zagniesc ciasto. Rozwałkowac je dosc grubo , wykrawac kwadraty i kłaśc śliwki , dokładnie zlepiac brzegi w formie trójkątów lub formowac kulki. Knedle wrzucac do lekko wrzacej, osolonej wody, zamieszac , przykryc. Gdy podpłyna na wierzch, odkryc, ponownie przykryc i gotowac jeszcze kilka minut. Ugotowane knedle wyjąc , osączyc i kłaśc na półmisek. Gorace knedle polac roztopionym masłem ze zarumieniona bułka tarta Podawac z cukrem pudrem lub słodzona smietanką.
Wszystkie przepisy