Składniki:
1 szklanka wody
1/3 kostki margaryny
2 szklanki maki
3-4 jajka
kilka suszonych grzybów
6 dag tłuszczu do okraszenia
2 dag tartej bułki
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Grzyby suszone namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić (wywar wykorzystać do zupy) i drobno posiekać. Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę. Mieszać trzymając naczynia na ogniu aż powstanie gęsta, szklista masa i zacznie odstawać od boków naczynia. Wtedy ciasto zestawić – mieszając – lekko przestudzić. Wyrabiać je dodając po jednym jajku, na końcu wsypać drobno pokrajane grzyby. Przed samym podaniem kłaść łyżką małe kluski do wolno wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem, odcedzić i zaraz podawać polane stopionym tłuszczem i posypane zrumieniona tartą bułką.
Wszystkie przepisy