Składniki:
po 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny - 200 g suszonych daktyli - po 500 g suszonych gruszek i śliwek - po 50 g orzechów laskowych i włoskich - 75 g rodzynek - 8 jajek - po 100 g cukru i mąki - 125 g masła - 1 łyżka cynamonu - szczypta mielonych goździków
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Owoce drobno pokroić, orzechy posiekać. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić, lekko przestudzić i razem z mąką, owocami, orzechami, przyprawami dodać do masy żółtkowej. 3. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wlać do keksóki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec 60 min. w 175 stopniach. Keks jest najsmaczniejszy po 2 dniach.
Wszystkie przepisy