Składniki:
biszkopt:
jajka: 4 sztuki
mąka: 4 łyżki
cukier: 4 łyżki
proszek do pieczenia: pół łyżeczki

ananas: 1 puszka
brzoskwinie: 1 puszka
rodzynki: 20 dag
gorzka czekolada: 10 dag
śmietana kremówka: 1 litr
kokosanki: 20 dag
śmietan-fix: 4 sztuki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na sztywno z dodatkiem cukru i szczyptą soli. Następnie powoli dodać żółtka i partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ostudzić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gorzką czekoladę pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Ananas i brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w niedużą kostkę. Kokosanki pokruszyć. Zamiast kokosanek można użyć upieczonego placka kokosowego. Bitą śmietaną ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy o smaku śmietankowym lub waniliowym. Z biszkoptu wykroić kółko o wielkości talerza deserowego. Ułożyć na nim warstwę śmietany i rozłożyć pokrojone owoce, następnie przykryć je kolejną warstwą śmietany. Na śmietanie ułożyć pokruszone kokosanki, wymieszane z czekoladą i rodzynkami. Całość obłożyć śmietaną, nadając kształt kopca. Udekorować bakaliami i owocami. Do podania trzymać w lodówce. Deser ten można przygotować także w pucharkach.
Wszystkie przepisy