Składniki:
1 kg białej kiełbasy,2 cebule,4 ząbki czosnku
czarny pieprz i ziele angielskie,2 liście laurowe
majranek
100g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika
100ml śmietany kremówki
1 żółtko ugotowane na twardo
sól
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Gotujemy 1 litr wody z pzryprawmi. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy ok 20 minut, nie dopuszczając do wrzenia. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z chrzanowym sosem. (wywar może być wykorzystany do barszczu białego)
Wszystkie przepisy