Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 szklanka bułki tartej
szczypta gałki muszkatałowej
olej
sól
pieprz
bułka tarta

1 duża śmietana 18%
4 ząbki czosnku
1świeży zielony ogórek
2 łyżki przyprawy tatziki
3 łyżki suszonego koperku
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Szpinak rozmrażamy. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tartce o dużych oczkach. Składniki łączymy razem ze szkl. bułki tartej oraz 1surowym jajem i doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatałową. Formujemy kotleciki (10-12 szt.) następnie obtaczamy w bułce tartej, i smażymy z obu stron na rumiano. SOS DO TEGO DANIA: Śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy do niej 2łyżki przyprawy tatziki, 3łyżki suszonego koperku oraz sól - mieszamy. Następnie 1zielonego ogórka ścieramy na tartce o dużych oczkach, (wodę z ogórka wylać!!!) i przenosimy do wyżej wymienionych składników - mieszamy. Następnie obrać 4ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę i dodać do sosu - mieszamy. SMACZNEGO
Wszystkie przepisy