Składniki:
2-2,5 kg schabu karkowego; marynata: 4 ząbki czosnku

szklanka oliwy z oliwek (oleju z pierwszego tłoczenia)

szklanka czerwonego wytrawnego wina
przyprawa na grill (puszka).
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Marynata: W naczyniu, w którym będziemy marynować mięso, mieszamy oliwę, wino, rozdrobniony czosnek, całe opakowanie przyprawy na grill. Wkładamy mięso (pokrojone w kotlety grubości ok. 1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem) i obtaczamy je w powstałym sosie, aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa. Całość zostawiamy w chłodnym miejscu (ale nie bardzo zimnym) na minimum 1 godz. (lepiej na całą noc poprzedzającą grillowanie). Kładziemy na ruszt grilla z bardzo gorącym żarem pod spodem. Pieczemy kilkanaście minut po każdej stronie, podlewając podczas pieczenia marynatą.
Wszystkie przepisy