Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 łyżki cukru
20 dag margaryny
2 łyżki kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg sera białego
40 dag cukru
4 jajka
3 łyżki kaszy manny
pół łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Margarynę stopić i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną margarynę i śmietanę dodać do suchych składników i wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Ciasto owinąć w folię i włożyć na dwie godziny do lodówki. Następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich zetrzeć na spód ciasta, a drugą zetrzeć po wyłożeniu sera. Masa serowa: Ser zemleć przez maszynkę, dodać do niego cukier, cztery jajka, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Może ona mieć półpłynną konsystencję w zależności od rodzaju użytego sera. Masę wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i zetrzeć na wierzch drugą warstwę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto kroić po ostygnięciu.
Wszystkie przepisy