Składniki:
filety z karpia – 1,5 kg masło – 100 g mąka - 4 łyżki posiekane orzechy włoskie - 1 szklanka pieprz czarny sok z cytryny - 3 łyżki sól - 1 łyżeczka wino czerwone wytrawne - 1 /2 szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem. Szczelnie owinąć folią aluminiową i zostawić na 2 godziny do lodówki. Karpia obtaczać w mące i smażyć na maśle z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na patelni zagrzać czerwone wino. Karpia posypać posiekanymi orzechami i polać gorącym winem. Podawać gorące.
Wszystkie przepisy