Składniki:
kalmary mrożone (pokrojone na krążki) 1 kg
sól do smaku
ciasto:

mąka zwykła 125 g
olej z oliwek 1 łyżka
2 jajka kurze całe
pieprz do smaku
olej
1/4 bułki tartej
sos:

opakowanie jogurtu bałkańskiego
3 tyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Kalmary dobrze umyć, pozostawić na cedzaku, a następnie dobrze posolić. Ciasto: Do maki dodać sól i pieprz i wymieszać, następnie dodać olej i wszystko dobrze wymieszać. Ciasto musi być gęściejsze od naleśnikowego. Pozostawić je na godzinę w lodówce. Przed smażeniem ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Kalmary obtoczyć w cieście a następnie w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć zamoczone w cieście kalmary, na złoty kolor. Kładziemy kalmary na ręczniku papierowym, do obcięknięcia nadmiaru oleju. Przygotowanie sosu: Roztarty czosnek połączyć z jogurtem i majonezem oraz dodać pieprzu i soli do smaku. Krążki polać sosem i udekorować sałatą. Smacznego!
Wszystkie przepisy