Składniki:
1,5 kg karczku
możne być przerośnięty
200 gram boczku lub słoninki wędzonej(lepsza słoninka)
główka czosnku
papryka słodka ostra
sól
pieprz
olej lub oliwa
rękaw do pieczenia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Sztukę mięsa obsmażamy na gorącej patelni następnie nacinamy gęsto nożem mięso, wciskamy w szczeliny słoninę pokrojoną w kostkę i przekrojone na pół ząbki czosnku, im gęściej tym smaczniejsze będzie mięso. Następnie posypujemy przyprawami, solą pieprzem, papryką lub wg uznania. Polewamy lekko olejem lub oliwą i wkładamy w rękaw do pieczenia (koniecznie) szczelnie zamykamy, robimy mała dziurkę w folii jeśli nie jest dziurkowana. Wkładamy do nagranego piekarnika i pieczemy w 180C ponad godzinę (musimy kontrolować mięso aby dobrze się upiekło).
Wszystkie przepisy