Składniki:
karkówka: 2 kg
keczup pikantny: mała butelka
przyprawa do wieprzowiny: opakowanie
pieczarki: pół kilograma
cebula: pół kilograma
ser żółty: pół kilograma
majonez: mały słoik
mleko: pół szklanki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Karkówkę umyć dokładnie i pokroić na plastry o grubości około 2 centymetrów. Keczup pikantny wymieszać dokładnie z przyprawą do wieprzowiny. Plastry karkówki posmarować przygotowanym sosem z każdej strony, ułożyć warstwami w misce, następnie przykryć folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki, aby mięso się dobrze zamarynowało. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Zamarynowane plastry mięsa ułożyć na blasze, następnie wyłożyć na nie pokrojone pieczarki i cebulę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych otworach na ułożone mięso i warzywa. Majonez rozmieszać z mlekiem, aby osiągnął półpłynną konsystencję. Wylać majonez na ser i blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę. Jeśli na blaszce znajduje się zbyt dużo płynu, to można odlać go, wtedy karkówka będzie bardziej przypieczona.
Wszystkie przepisy