Składniki:
4 średnie zamknięte karczochy
ok. 50 dag łososia z puszki lub gotowanego
majonez
koperek
gruba sól morska
biały pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Odcinamy łodygi karczochów (w odległości ok. 2,5 cm od nasady) oraz górę i ostre końce liści (ok. 1 cm). Usuwamy środek. Tak przygotowane gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z 2 cytryn oraz 2 łyżek oliwy z oliwek, przykryte ciężką pokrywką aby nie wypływały. Wyciągamy, odkładamy. Łososia odsączamy, usuwamy skórę i ości (jeśli są), mięso rozdrabniamy, mieszamy z majonezem aż powstanie gęsty jednolity sos. Przyprawiamy do smaku koperkiem, solą i pieprzem (możemy również dodać po szczypcie pieprzu cayenne oraz papryki). Schładzamy. Każdego karczocha napełniamy musem łososiowym i dekorujemy owocem physalis i kaparami. Krótko grillujemy. Na koniec polewamy sosem vinaigrette. Podawać z białym wytrawnym winem.
Wszystkie przepisy