Składniki:
po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę (ok. 80dag) - dla 4 osób cztery filety
dwie garści grzybów-używam pieczarki lub kurki mrożone
albo rydze
dwie średnie cebule
czubatą łyżkę masła
pół szklanki oliwy z oliwek
szklanka tłustej 30% kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki pól szklanki soku z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw należy karpia potraktować sokiem z cytryny. Filety myję, dokładnie susze, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok. Teraz czas na cebulę i grzyby. Cebulę obieram i kroję na dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki (moim zdaniem pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach), jeśli zaś mrożone kurki lub rydze to nic z nimi nie robię. Na oliwie podsmażam cebule-smażę ją do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat. Teraz czas na karpia. Usuwam z niego sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Moje filety zawsze robię ze skórą, aler można również bez. W żaroodpornym naczyniu układam filety, na nie układam grzyby z cebula i wstawiam na 20 minut przed wigilijną kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko spalona z wierzchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika. Ta śmietana dolana w tym momencie to całe clou wigilinego dania. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką. Wszystkim gorąco polecam.
Wszystkie przepisy