Składniki:
1 kg karkówki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4-5 łyżek octu balsamicznego
1-2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku – spore (roztartego z solą)
sól
pieprz
ostra papryka (lub chili
sos Tabasco) oczywiście do smaku
tymianek świeży
melisa świeża
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Karkówkę pokroić na porcje i lekko rozbić, następnie posypać przyprawami i zalać oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Pozostawić pod przykryciem na 24 godz., od czasu do czasu przekładając i polewając zalewą. Opiekać na grillu najpierw stroną z przyprawami, następnie obrócić na tzw. grzbiet, a stronę opieczoną z ziołami posmarować obficie kozim serem. Uwagi: Podawać z pomidorami grillowanymi, z ziołami prowansalskimi obłożonymi kozim serem i pieczywem. Pomidory rozciąć na połowę – wyciąć nasady gniazd nasiennych i posypać solą, pieprzem i obficie ziołami prowansalskimi. Odstawić na pół godziny.
Wszystkie przepisy