Składniki:
karkówka - 1 kg
pieczarki - 0,4 kg
cebula - 2-3 sztuki
czerwona papryka - 1-2 sztuki
ketchup pikantny - 1 opakowanie
przyprawy: majeranek
papryka słodka
sól
pieprz

olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

W poprzedzający przygotowanie dania wieczór karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry 1,5 cm. Każdą stronę plastra przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem (majerankiem obficie). Mięso zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia naczynie żaroodporne posmarować olejem. Warzywa pokoić w dowolnej wielkości kawałki (nie podsmażać!!!). Na dnie naczynia rozrzucić trochę pieczarek, cebuli i papryki (surowych). Następnie ułożyć mięso - plastry na zakładkę jak domino. Mięso polać pikantnym ketchupem. Na mięso wrzucić pozostałą część warzyw i ponownie polać ketchupem. Piekarnik rozgrzać do około 220C i piec pod przykryciem 1,5-2 godzin. Podawać z ryżem lub ziemniakami lub pyzami.
Wszystkie przepisy