Składniki:
50 dag białej kapusty
25 dag pieczarek
cebula
3 jajka
łyżka mąki
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Kapustę pokrój, włóż do posolonego wrzątku, dodaj łyżeczkę cukru i ugotuj. Oczyść pieczarki, posiekaj. Podsmaż na połowie masła z dodatkiem posiekanej cebuli. Ugotowaną kapustę dobrze odsącz. Kapustę i pieczarki przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy wbij 2 jajka, dodaj natkę i kaszę. Przypraw solą i pieprzem. Wyrób masę. Z masy formuj kotleciki. Obtaczaj je w mące, zanurzaj w roztrzepanym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj do barszczu...
Wszystkie przepisy