Składniki:
1 i 1/2 kg.karpia
3 lyzki maki
sol
pieprz
2 lyzki masla
3 lyzki oleju
Maslo ziolowe: 10dag.masla
zabek czosnku
po 2 galazki natki
koperku i tymianku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotowac maslo ziolowe:10dag.masla utrzec z roztartym czosnkiem, posiekanymi ziolami i szczypta soli. Z masla uformuowac waleki mocno schlodzic. Potem pokroic w grube plastry.Karpia sprawic,odciac glowe. Umyc i pokroic na dzwonka. Oproszyc sola i pieprzem. Obtoczyc w mace. Na patelni rozgrzac olej i dodac maslo. Na malym ogniu smazyc dzwonka karpia z obu stron na zloty kolor. Po usmazeniu przelozyc na chwile na pergaminowy papier, aby dzwonka osaczyc z nadmiaru tluszczu. Przelozyc na polmisek i udekorowac plastrami masla.
Wszystkie przepisy