Składniki:
1 kg oczyszczonej ryby
1 kg cebuli
10 dag rodzynków
10 dag migdałów i orzechów
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę kroimy w talarki, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryć cebulę) i gotujemy do miękkości. Wkładamy głowy z ryb i obgotowujemy na bardzo małym ogniu (około 10-15 minut). Głowy wyjmujemy. Orzechy i migdały siekamy w paseczki, wrzucamy do cebuli razem z rodzynkami. Oczyszczoną rybę kroimy w dzwonka i wkładamy do cebuli. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ugotowane dzwonka wykładamy na półmisek i zalewamy cebulą z bakaliami. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia.
Wszystkie przepisy