Składniki:
Ciasto: 50 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
5-6 dag drożdży
2 jajka
2 zółtka
1/2 szklanki kwasnej śmietany
2 łyżki mleka
cukier i sól do smaku. Nadzienie: 1 mała kapusta biała
2 srednie cebule
30 dag pieczarek
sol pieprz
tłuszcz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: W naczyniu drozdże rozkruszyc z cukrem, z odrobina mąki i mlekiem. Margarynę posiekac z resztą mąki, dodac sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobic ciasto i odstawic do wyrosnięcia. Nadzienie: Kapustę pokroic na drobne kawałki, ugotowac(nie na miękko), przestudzic i odcisnąc wodę. Zmielic w maszynce o grubszych oczkach lub na tarce. Cebule pokroic w kostkę, zeszklic na tłuszczu, dodac drobno pokrojone pieczarki. i dusić. Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. Ciasto porcjami rozwałkowac. Wzdłuż brzegu rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem. Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu. Nożem zrobić dekoracyjną kratke i ciąć na nieduże kawałki. Układać na natłuszczonej blasze. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Smacznego! Pychota! Można podawać z czerwonym barszczem.
Wszystkie przepisy