Składniki:
Karp 1500 gramów
śmietana gęsta 1 szklanka
cebula 3 sztuki
sól według uznania
olej 2łyżki stołowe
margaryna 2 łyżik stołowe
pieprz ziarnisty 7 sztuk
papryka słodka w proszku według uznania
pieprz według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

W garnku zagotować 4 litry wody z jedną, obraną, cebulą, ziarenkami pieprzu i 5 łyżkami soli. Odciąć głowę karpia. Rybę umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na połowę i podzielić na dzwonki szerokości 5 cm. Włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu 2 minuty. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Dwie pozostałe cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby obrać ze skóry, przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć warstwą cebuli, oprószyć papryką i polać śmietaną. Zapiekać 30 minut w 170 stopniach.
Wszystkie przepisy