Składniki:
Karp 1 kilogram
winogrona zielone 200 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
olej 3 łyżki stołowe
czosnek 2 ząbki
wino białe wytrawne 1 szklanka
sól według uznania
pieprz według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Karpia sprawić, usunąć ości, opłukać i pokroić na dzwonka. Każdy kawałek posolić, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na 2 łyżkach oleju. Po wyjęciu ryby, na tym samum oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek. Z winogron usunąć pestki. Rybę przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać winogrona, czosnek i lekko posolić. Zalać winem i pokropić resztą oleju. Zapiekać 20 minut w 220 stopniach.
Wszystkie przepisy