Składniki:
Karp 1000 gramów
rosół 1 litrów
jajko 2 sztuki
białko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe
sok cytrynowy 2 łyżki stołowe
ocet 6 łyżek stołowych
pieprz biały ziarnisty 1 łyżka deserowa
liście laurowe 2 sztuki
żelatyna 3 łyżki stołowe
ziele angielskie 1 łyżka deserowa
sól według uznania
pieprz według uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Karpia podzielić na pięć dzwonków i opłukać. Obraną cebulę posiekać i dodać do rosołu oraz listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, posolić i gotować 2 minuty. Włożyć rybę i podgrzewać na małym ogniu 15 minut, nie dopuszczając do silnego wrzenia. Rybę wyjąć z wywaru i wystudzić, natomiast wywar przecedzić i z powrotem wlać do garnka. Białka roztrzepać i wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać do wywaru. Ciągle mieszając gotować 2 minuty na małym ogniu. Wywar ostrożnie przecedzić przez sitko wyłożone lnianą ściereczką. Wymieszać z namoczoną żelatyną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem. Z ryby usunąć ości. Ugotowane na twardo 2 jajka pokroić w plasterki. W szklanej formie układać naprzemiennie rybę i jajka. Polać przestudzoną gęstniejącą galaretką i wstawić do lodówki na 5 godzin.
Wszystkie przepisy