Składniki:
Kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 50 gramów
grzyby leśne
mrożone 300 gramów
cebula 2 sztuki
śliwki suszone 200 gramów
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
olej sojowy 6 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuka
ziele angielskie 4 sztuk
jagody jałowca 4 sztuki
papryka mielona według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Suszone grzyby umyć i namoczyć w dwóch szklankach wody (najlepiej na noc). Ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i pokroić w paski. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, podlać wywarem z gotowania grzybów. Dodać ugotowane, pokrojone suszone grzyby, umyte suszone śliwki, liść laurowy, ziele i jałowiec. Kapustę dusić do miękkości ok. 40 minut, podlewając winem. Oczyszczona cebulę posiekać i zeszklić na oleju sojowym. Grzyby leśne rozmrozić, pokroić na plasterki i dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, aż puszczą sok i się zrumienią. Podsmażone grzyby włożyć do prawie miękkiej kapusty i gotować razem na wolnym ogniu jeszcze 30 minut, aż odparuje prawie cały płyn. Przyprawić sola, pieprzem oraz papryką.
Wszystkie przepisy