Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej
15 dkg grzybów suszonych (nie muszą być prawdziwki - ważne aby były aromatyczne)
0.5 kg renet
kilka suszonych śliwek
2 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
0.5 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby i śliwki umyć i zalać wodą na noc. Następnego dnia do dużego szerokiego garnka włożyć kapustę, wypestkowane, pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane, pokrojone jabłka i cebulę, 2 łyżki cukru. Wsypać kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu, wrzucić liście laurowe. Wszystko to wymieszać i zalać wodą, aby przykrywała całość. Po zagotowaniu dusić na malutkim ogniu. Jednocześnie w małym rondelku gotować w 2 szkl. wody namoczone grzyby. Gdy grzyby już ugotują się na miękko, pokroić je w cienkie paski i razem z sosem, w którym się gotowały, wlać do kapusty. Wszystko razem dusić 20 min. Dobrze jest taką kapustę przyrządzić trzy dni przed Wigilią i codziennie ją przez 0.5 h podduszać. W dzień Wigilii zagotować ją na małym ogniu, a na patelni z mąki i oleju zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić w niej 3 - 4 łyżki kapusty, wrzucić do garnka i trzymać na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5 min. Podawać z krokiecikami z ziemniaków i orzechów.
Wszystkie przepisy