Składniki:
Kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 15 sztuk
olej 5 łyżek stołowych
cebula 2 sztuki
mąka 1 łyżka stołowa
cukier 1 łyżka deserowa
sól według uznania
pieprz według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Suszone grzybu umyć, zalać wodą tak, aby były całkowicie za nużone, przykryć i pozostawić na noc. Ugotować w tej samej wodzie, przecedzić. Wywar zostawić, a grzyby posiekać. Kapustę odcisnąć z soku, posiekać, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Dodać do niej posiekane grzyby i kilka łyżek wywaru z nich, wymieszać i jeszcze gotować na małym ogniu. Posiekaną cebulę zrumienić na małej ilości oleju, przełożyć do kapusty i wymieszać. Na patelni zrobić rumianą zasmażkę z mąki i reszty oleju, rozprowadzić ją pozostałym zimnym wywarem z grzybów, wlać do kapusty, wymieszać. Kapustę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Wszystkie przepisy