Składniki:
Kapusta kiszona 600 gramów
olej 3 łyżek stołowych
groch łuskany 300 gramów
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 4 sztuki
liście laurowe 2 sztuki
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawa do kapusty według uznania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Umyty groch zalać sporą ilością wrzącej wody i moczyć 3 godz. Potem zalać świeżą zimną wodą tak, aby był całkowicie przykryty. Gotować na małym ogniu, aż ziarna będą miękkie. Odciśniętą kapustę posiekać na desce, dać do garnka, zalać wodą tak, aby była przykryta, dodać ziarna ziela oraz liście laurowe i gotować 30 minut na małym ogniu bez przykrycia. Na rozgrzanym oleju udusić posiekaną cebulę i przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać. Ugotowany groch przecedzić i zmiksować, wymieszać z kapustą. Wszystko przyprawić gotową przyprawą do grochu lub kapusty, cząbrem, pieprzem i solą.
Wszystkie przepisy