Składniki:
kiszonej kapusty:75 dag
łuskanego grochu:3/4 szklanki
masła lub oleju:6 łyżek
cebula:1szt
świeżo zmielony pieprz

sól 3
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Groch zalać wrzącą wodą i odstawić na półtorej godziny. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na małym ogniu, aż będzie całkiem miękki. Odcedzić i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Kapustę posiekać, zalać 2 szklankami wrzątku, gotować na małym ogniu. Gdy będzie całkiem miękka, dodać przetarty groch, wymieszać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować i odstawić na noc w chłodne miejsce. Przed podaniem zagotować na niedużym ogniu, często mieszając i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Wszystkie przepisy