Składniki:
1 kilogram kiszonej kapusty

5 dekagramów suszonych grzybów

2 duże cebule

20 dekagramów grochu

1/2 szklanki oleju rzepakowego

pieprz czarny

ziele angielskie

listki laurowe

sól

cukier.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Groch przemyć na sitku pod bieżącą wodą, namoczyć na noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Grzyby przepłukać pod bieżącą wodą, ugotować i pokroić w cienkie paski. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wywarem z grzybów, dodać pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone grzyby i gotować, aż będzie miękka Obraną z łupin cebulę pokroić w plastry i udusić na oleju na złoty kolor. Kiedy groch będzie miękki, przełożyć go do kapusty, dodać cebulę, resztę oleju, doprawić solą, cukrem, pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.
Wszystkie przepisy