Składniki:
1.5 kg karkówki
40 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 cebule
2 jajka
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki oleju
40 dkg mrożonego ciasta francuskiego.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika, położyć w lodówce na dolnej półce, pozostawić na noc by odmarzło. Karkówkę oczyścić, umyć, osączyć. Czosnek rozetrzeć, majeranek wymieszać z solą, pieprzem i czosnkiem. Przyprawami natrzeć karkówkę i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać mielone mięso, smażyć 5 min. Natkę pietruszki drobno posiekać. Mięso mielone ostudzić i przyprawić do smaku, wymieszać z 1 surowym jajkiem i natką pietruszki. Karkówkę ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować olejem, wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec ok. 45 min. Rozłożyć płat rozmrożonego ciasta, na nim ostudzoną pieczeń, obłożyć ją przygotowanym mielonym mięsem, dokładnie owinąć ciastem, zlepić boki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do momentu aż ciasto się zrumieni. Pieczeń pokroić w plastry i podawać z przesmażonymi żurawinami.
Wszystkie przepisy