Składniki:
kalafior spory -1 szt
jajko 2szt
niepełna szklanka gazowanej wody mineralnej

mąka pszenna
sól
papryka ostra sypka
mleko -niepełna szklanka
cukier-szczypta
płatki kukurydziane-zwykłe
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kalafior ugotować w lekko osolonej(dodać szczyptę cukru) wodzie al dente -ok 15 min. W tym czasie wykonać ciasto naleśnikowe tzn.: mieszamy mleko, wodę,mąkę,jaja,sól oraz paprykę.Ciasto musi być gęste i pikantne. Kalafior podgotowany dzielimy na różyczki , maczamy w cieście naleśnikowym same główki.Następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i obsmażamy na pateli.Podajemy prosto na stół. Idealna przekąska!
Wszystkie przepisy