Składniki:
1 kg.kiszonej kapusty
5 dag.grzybow suszonych
sol
pieprz
10 dag.masla. Krokiety: 50dag.ziemniakow ugotowanych w mundurkach
poltorej szklanki posiekanych orzechow wloskich
jajko
zoltko
2 lyzki posiekanej natki
sol
pieprz
jajko i bułka tarta do panierowania
olej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Grzyby zalac mala iloscia wody i odstawic na noc.Kapuste posiekac,wlozyc do rondlai zalac goraca woda tak ,aby byla przykryta.Gotowac przez 30 minut bez przykrycia.Grzyby zagotowac w wodzie w ktorej sie moczyly.Wlac razem z wywarem do kapusty.Gotowac ,az grzyby i kapusta beda miekie.Odparowac nadmiar soku i wlac stopione maslo.Przyprawic sola i pieprzem.Potem dusic jeszcze chwile na malym ogniu.Przygotowac krokiety:Gorace ziemniaki obrac,zemlec,utrzec z orzechami i natka.Wbic jajko i zoltko.Przyprawic i wyrobic gladka mase.Formowac niewielkie waleczki i panierowac je w roztrzepanym jajku i bulce tartej.Smazyc na zloto na masle lub oleju.Podawac z kapusta.
Wszystkie przepisy