Składniki:
0,75 kg kiszonej kapusty
0,75 szklanki łuskanego grochu
6 łyżek masła lub oleju
1 obrana cebula drobno posiekana
sól i świeżo zmielony pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Groch wypłukać, zalać gotującą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka, w razie potrzeby dolać wody , gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbować, gdyby była za kwaśna, wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, posiekać nożem, zalać 1/2 litra wrzącej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Wymieszać gorącą kapustę z przetartym grochem. Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Mocno podgrzać na średnim ogniu, często mieszając (potrawa łatwo się przypala). Doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie przepisy