Składniki:
12 steków z karkówki
sól
pieprz
na marynatę I: szklanka keczupu
2 łyżki miodu
łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona słodka papryka
na marynatę II: szklanka maślanki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki curry
2łyżeczki igiełek rozmarynu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mięso umyć i osuszyć. Keczup wymieszać z miodem i natką pietruszki, przyprawić słodką papryką. Aromatycznym keczupem posmarować 6 steków. Maślankę wymieszać z sokiem cytrynowym, cerry i rozmarynem, można też dodać odrobinę mielonego pieprzu. Pozostałe steki posmarować marynatą. Mięso odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Przed położeniem na ruszt grilla steki osączyć. Piec je z każdej strony 7-8 minut, od czasu do czasu smarując marynatami. Upieczone steki opruszyć solą i pieprzem.
Wszystkie przepisy