Składniki:
1 oczyszczony karp
6 listków laurowych
4 duże cebule
1 butelka ciemnego piwa
sól i pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę zeszklić, dorzucić karpia i liście laurowe, zalać ciemnym piwem, dusić na małym ogniu przez około 30 minut, w międzyczasie soląc i pieprząc do smaku (zależy od wielkości karpia). W trakcie duszenia nie przykrywać, niech sos się zagęści (można też zagęścić mąką) Jest to przepis wigilijny (ale nie tylko) z wrocławskiej kuchni regionalnej, nieznany nigdzie poza tym miastem, a po wymianie ludności po II wojnie światowej wyparty przez przepisy kresowe i zupełnie zapomniany. Szkoda, bo piwo nadaje szczególnej słodyczy karpiowi, szczególnie temu z podwrocławskiego Milicza, gdzie hoduje się najlepsze karpie w Polsce. Przepis został zaczerpnięty z kącika wrocławskiej kuchni regionalnej na portalu ttp://spacerownik.wroclawski.eu
Wszystkie przepisy