Składniki:
ok. 1,5 schab karkowy
150 g suszonych śliwek
2 winne jabłka
pół łyżeczki soli
po 2 szczypty pieprzu i imbiru
4 łyżki tłuszczu

do smażenia
ok. 1,5 szklanki bulionu mięsnego
pół szklanki śmietany
łyżka galaretki z porzeczek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Śliwki zalać wodą, zagotować, zdjąć z ognia i wyjąć pestki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w gruba kostkę. W schabie naciąć głeboka kieszeń, nacięcie natrzeć solą, pieprzem i imbirem. Kieszeń zszyć, a mięso mocno obwiązać nicią. Tłuszcz rozgrzać mocno obsmażyć mięso, wlać 3/4 szklanki bulionu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Mięso piec 1-1,5 godzin. (aż będzie miękkie). W razie potrzeby dolewać gorący bulion. Mięso wyjąc, usunąć nić, pokroić w plastry. Do sosu pozostałego po pieczeniu wlać śmietanę, dodać galaretkę, posolić, popieprzyć. Podawać razem z mięsem.
Wszystkie przepisy