Składniki:
CIASTO woda: 1 szklanka
margaryna: pół kostki
mąka pszenna: 1 szklanka
jaja: 4. KREM mleko 3,2: 1l
cukier: 1,5 szklanki
mąka pszenna: 4łyżki
mąka ziemniaczana: 4 łyżki
żółtka: 2
masło: 2 kostki
zapach waniliowy: 1.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5,10 min. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbija po jednym) i ucierać. Podzielić na dwie części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25x36cm.. Włożyć do piekarnika i piec ok 25min w temperaturze 160-170stopni Krem Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować Na jedne placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem
Wszystkie przepisy