Składniki:
Porcja na 1 kalendarz: 350 g miodu
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru pudru
850 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki kardamonu
2 jajka + 3 białka
500 + 80 g cukru pudru
100 g surowej masy marcepanowej
barwniki
ozdobne perełki z cukru i czekolady
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Miód, cukier i sól ogrzewać stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać, dodać letnią masę miodową, 2 jajka i wyrobić gładkie, nie klejące się i sprężyste ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, formując odpowiedni kształt, po czym przenieść je na wysmarowaną tłuszczem blachę, powierzchnię ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec. Upieczony placek piernikowy ułożyć na płaskiej podkładce i zaznaczyć na nim pola dat. Lukier sporządzić z 500 g cukru pudru i białka, połowę zabarwić na żółto, 2 łyżki na czerwono i 2 łyżki na zielono. Masę marcepanową zagnieść z 80 g cukru pudru, podzielić na 3 części i zabarwić na żółto, czerwono i różowo. Rozwałkować i według szablonu wyciąć poszczególne części Świętego Mikołaja. Rękaw cukierniczy napełnić lukrem i napisać daty. Niedziele zaznaczyć czerwoną polewą, a pola obramować białym i żółtym lukrem. Ozdobne perełki przywierają tylko do wilgotnej masy, dlatego marcepan należy posmarować białkiem. Części figurki przykleić lukrem. Lukrem też narysować choinkę, śnieg, wąsy i buty.
Wszystkie przepisy