Składniki:
60 dkg kapusty modrej (czerwonej)
6 suszonych śliwek
2 czerwone cebule
1 jabłko
2 plastry boczku wędzonego
4 łyżki masła
1 laska cynamonu
2 – 3 łyżki winnego octu
1 łyżka cukru
po 1/2 szkl. bulionu i czerwonego wina
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Boczek i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle w szerokim garnku z dodatkiem cukru. Dodać pokrojone śliwki oraz poszatkowaną kapustę, zasmażać ok. 5 min. i wlać wino, gdy odparuje dodać trochę bulionu, ocet, laskę cynamonu, trochę pieprzu oraz trochę gałki muszkatołowej i dusić na małym ogniu ok. 15 min, podlewając bulionem. Pod koniec wyjąć cynamon i dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i winnym octem. Powinna być słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna, Świąteczna i przepyszna!
Wszystkie przepisy