Składniki:
25 dag chudego twarogu
12 dag gęstej
kwaśnej śmietany 22% tłuszczy
sok z jednej cytryny
3 łyżki cukru pudru
25 dag jagód
4 łyżki likieru porzeczkowego (cassis)
herbatniki
1 cukier waniliowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do wysokiej miski włożyć twaróg, dolać śmietanę i sok z cytryny, dosypać cukier waniliowy. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie do kremu wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki. W tym czasie przebrać jagody, 1/3 przetrzeć przez sito, wymieszać z likierem porzeczkowym. Połowę pozostałych jagód wymieszać z ochłodzonym kremem twarożkowym. Krem rozłożyć do czterech miseczek, skropić przecierem jagodowym, posypać pozostałymi jagodami. Deser podawać z herbatnikami lub kruchymi ciastkami.
Wszystkie przepisy