Składniki:
4 pachnące latem pomidory
4 jajka od kur spacerujących w letnim słońcu
4 łyżeczki masła zrobinego z mleka krów wypasanych na letnio zielonych łąkach
szczypiorek bez wątpienia letni
tymianek
sól
pieprz
oliwa (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pierwsza rzecz najważniejsza, od której zaczynamy Żeby składniki nabyć, do Carrefoura ruszamy Po powrocie do domu zakasujemy rękawy Pełni wigoru i chęci bierzemy się do sprawy: Ścinamy pomidorom ich czerwone czapeczki, Wydrążyć potem musimy dokładnie im środeczki. Następnie do pomidora tak przygotowanego Wsypujemy tymianku drobniutko roztartego I włakadamy też masło w niewielkiej ilości. Piekarnik w międzyczasie grzejemy do czerwoności. Oliwą żaroodporne naczynie smarujemy I pomidory zgrabnie do niego pakujemy. Około dziesięciu minut mają tam sobie tkwić, Potem czas już najwyższy, by jajka do nich wbić, Posolić,popierzyć do smaku, potem dalej zapiekać, Aż białka pięknie się zetną-i nie ma na co czekać- Wyjąć i zieloniutki, mały akcent dołożyć: Posypać siekanym szczypiorkiem, po czym na talerz przełożyć. Świeżutkie, pachnące pieczywo można podać do tego Nic dodać,nic ująć - po prostu życzę wszystkim: SMACZNEGO!
Wszystkie przepisy