Składniki:
: 1 główka sałaty lodowej
2 małe marchewki
3 jaja na twardo
2 pomidory
1 duża czerwona cebula
pól ogórka
200 g wędzonego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Jaja ugotować na twardo w wodzie z odrobiną soli, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i posiekać. Marchewki i ogórka obrać i wraz z serem pokroić w cienkie słupki. Pomidory pokroić w ósemki, a cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie te składniki wrzucić do dużej misy. Do słoika wlać ocet, dodać nieco soli, zakręcić i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ponownie energicznie wymieszać, aby powstał sos winegret. Polać sosem sałatkę, wymieszać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jaja.
Wszystkie przepisy