Składniki:
1 kaczka
8 pomarańczy
15 dag masła
1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka cukru
1 kieliszek likieru pomarańczowego
1 kieliszek likieru brzoskwiniowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka galaretki porzeczkowej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Kaczkę posól i natrzyj pieprzem. Posyp wiórkami masła, piecz godzinę - najpierw w temp. 150°C (20 minut), następnie w temp. 180°C. Co kilka minut polewaj sosem wytworzonym podczas pieczenia. Jedną pomarańczę obierz i wyciśnij sok. Skórkę pokrój w paseczki, zmaceruj w soku z cukrem i łyżeczką likieru pomarańczowego. Gdy kaczka jest już upieczona, zlej sos z brytfanny i połącz go z sokiem z 3 kolejnych pomarańczy, octem, likierem brzoskwiniowym, resztą likieru pomarańczowego i galaretką. Wlej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, zagotuj, mieszając. Kaczkę udekoruj paskami skórki pomarańczowej. Polej 1/3 sosu, resztę sosu podawaj oddzielnie. Sparz i osusz 3 ostatnie pomarańcze, pokrój je w plastry i ułóż wokół kaczki.
Wszystkie przepisy