Składniki:
kaczka ok. 1,75 kg
4 łyżki natki pietruszki
3 marchewki pokrojone w plasterki
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
1 cebula posiekana w grubą kostkę
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
morele
listki szałwi. sos: 425 gramów moreli z puszki
50 gramów cukru
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżeczki musztary angielskiej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
50 ml świeżego soku z pomarańczy
1/4 łyżeczki imbiru i kolendry
4-5 łyżeczek brandy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryną, marchewką, selerem i cebulą. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapującym sosem na blachę. Wyjąć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka. Przygotować sos: Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztardą i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendrą. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2). Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić. Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać świeżymi morelami i listkami szłwi, podać sos w osobnym naczyniu.
Wszystkie przepisy