Składniki:
Składniki: cały indyk
25 dag wołowiny
25 dag wieprzowiny
2 średnie marchewki
2 małe pietruszki
2 łodygi selera naciowego
5 małych pieczarek
mały por
jabłko
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
3 plastry wędzonej szynki
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 80 zł
 

Sposób przyrządzania

Indyka posolić i natrzeć pieprzem. Warzywa obrać i bardzo starannie umyć. Mięso oraz warzywa posolić. Indyka wypełnić wszystkimi składnikami (w całości) i zaszyć, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, obłożyć kawałkami masła i piec, co jakiś czas polewając powstałym sosem. Po upieczeniu usunąć nitkę, którą zaszyty był indyk, wyjąć nadzienie i ułożyć na półmisku wokół indyka. Podawać z borówkami lub owocami z kompotu.
Wszystkie przepisy