Składniki:
1 kostka masła
2 szkl. cukru
2 łyżki wody
3 łyżki ciemnego kakao
6 jaj o temp. pokojowej
1 szkl. mąki (1/2 pszennej + 1/2 ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g wiórków kokosowych
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Masło + szklanka cukru + woda + kakao - podgrzać aż się rozpuści i ładnie wymiesza. Ostawić na bok do wystudzenia. 3 białka + szklanka cukru + szczypta soli - ubić na jednolitą masę. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić na bok. Następne 3 białka ubić ze szczyptą soli. Dodać wystudzoną masę z kakao, 6 żółtek, szklankę mąki i proszek do pieczenia - wymieszać na jednolitą masę(mikserem). To ciemne ciasto wylać na blachę i na to nakładać łyżką takie "kupki" kokosowe (jak fantazja podpowiada) Roboty niewiele, smakuje całkiem nieźle, a do tego wygląda efektownie. Z pieczeniem jest różnie czasem trzeba dłużej czasem krócej....
Wszystkie przepisy