Składniki:
0,6 kg piersi indyka

szklanka jasnego piwa (250 ml)

20 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżeczki mąki
3 łyżki śmietany
łyżeczka masła
natka pietruszki

sól
pieprz.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Na godzinę przed pieczeniem mięso natrzeć solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki pokroić, posolić. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Mięso ułożyć w naczyniu, obłożyć pieczarkami i cebulą. Wlać pół szklanki piwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę i piec przez 30 - 40 minut. Dolać pozostałą część piwa. Sos z pieczarkami i cebulą przelać do rondelka i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. W naczyniu do pieczenia ułożyć porcje, zalać sosem i podgrzać w piekarniku. Podawać ze świeżą natką pietruszki.
Wszystkie przepisy